Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Η Θέληση στη φιλοσοφία του Θελήματος: Τα συμβολικά μαθήματα της ζωής.




Το παρακάτω άρθρο είναι μετάφραση από την ιστοσελίδα

και πραγματεύεται το θέμα της Αληθινής Θέλησης (True Will), όπως εννοείται στη φιλοσοφία (και για κάποιους θρησκεία) του Θελήματος, σε συνδυασμό με τα συμβολικά μαθήματα της ζωής.  Αντίθετα με αυτό που πολλοί πιστεύουν, το καθήκον του ανθρώπου να κάνει το Θέλημά του (Thou hast no right but to do thy will” (Liber AL, I:42), δεν αποτελεί προτροπή για ένα εγωιστικό τρόπο σκέψης και πράξης. Αντίθετα, πιστεύω πως η έμφαση δίδεται στην εξής παράμετρο:   «Κάθε άτομο είναι ουσιαστικά επαρκές για τον εαυτό του. Όμως δεν είναι ικανοποιητικός για τον εαυτό του, μέχρι να καθιερώσει τη σωστή σχέση του με το σύμπαν». (Aleister Crowley - Magick in Theory and Practice).





Όλα τα άτομα είναι ενωμένα με το να μετέχουν σε ένα μόνο καθήκον: το να ανακαλύψουν και να πράξουν την αληθινή τους Θέληση (True Will). “Thou hast no right but to do thy will” (Liber AL, I:42). Το μοναδικό δικαίωμα και καθήκον κάθε ατόμου βρίσκεται συμπυκνωμένο μέσα στο Λόγο του Νόμου αυτού του Αιώνα: ΘΕΛΗΜΑ.

Αν και κάθε άτομο μοιράζεται αυτόν τον ίδιο στόχο, το Μονοπάτι του καθενός είναι μοναδικό. Το Θέλημα είναι παγκόσμιο, στο μέτρο που αναγνωρίζει τον ίδιο στόχο όλων των ατόμων (Αληθινή Θέληση) αναγνωρίζοντας ωστόσο τη μοναδική φύση εκείνου του στόχου για κάθε άτομο. Επομένως, καμιά πραγματική παγκόσμια καθοδήγηση δεν μπορεί να δοθεί, πέρα από το «ανακάλυψε το Θέλημά σου και κάντο.» Όπως έχει γραφτεί: “There is no law beyond Do what thou wilt” (Liber AL, III:60).

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια γραπτή οδηγία που να ταιριάζει σε μας, εφόσον είμαστε μοναδικά άτομα με μοναδικά Μονοπάτια, ωστόσο καθοδήγηση μπορεί να βρεθεί μέσα στον κόσμο: η ζωή του καθενός παρέχει την απαραίτητη γλώσσα και τα σύμβολα που καθοδηγούν τον καθένα σε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι προκειμένου να πραγματοποιήσει την αληθινή του Θέληση (True Will) … υπό τον όρο όμως ότι κάποιος είναι ανοιχτός και αρκετά προσηλωμένος ώστε να διαβάσει το γράψιμο αυτής της γλώσσας. Η διαίσθηση της ψυχής, η Νεσαμάχ (Neshamah), οι παρορμήσεις του Άγιου Φύλακα Άγγελου, η σοφία του ασυνειδήτου – ανεξάρτητα από το πώς επιλέγουμε να το ονομάσουμε, θα μιλήσει στο νου μέσω των συμβόλων στα οποία το άτομο βυθίζεται. Αυτή η διαίσθηση απαιτεί απλά το να είμαστε ανοικτοί και προσηλωμένοι σε αυτά τα σύμβολα. Τότε τα μαθήματα που ταιριάζουν στο ιδιαίτερο Μονοπάτι του καθενός θα προκύψουν φυσικά. Για παράδειγμα, ένας χημικός μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα των ατόμων και των χημικών ενώσεων, ένας ηθοποιός τη γλώσσα της σκηνοθεσίας και της ηθοποιίας, ένας τέκτονας τη γλώσσα των οικοδομικών εργαλείων, ένας μουσικός τη γλώσσα των οργάνων και της σύνθεσης και ούτω κάθε εξής. Και πάλι το ερώτημα είναι το εξής: «Είστε αρκετά ανοικτοί στα σύμβολα και αρκετά προσηλωμένοι στα μηνύματα που μιλούν σε σας;»   

Υπάρχει άπειρος αριθμός παραδειγμάτων, λόγω των απεριόριστων συμβολικών γλωσσών της Φύσης και των ατελείωτων μηνυμάτων μέσα σε κάθε μια από αυτές τις γλώσσες. Ας δούμε εδώ κάποια ελάχιστα παραδείγματα που επεξηγούν αυτό το σημείο:


    Ένας κτίστης  εργάστηκε με τα εργαλεία για να κατασκευάσει ένα κτήριο. Πήρε μια τραχιά πέτρα που έπρεπε να σμιλέψει στη σωστή μορφή, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην οικοδόμηση του κτηρίου. Ο κτίστης ήταν ανοικτός και προσηλωμένος στα σύμβολα της τέχνης του, τα οποία του μίλησαν και του είπαν: «Εσύ είσαι αυτή η τραχιά πέτρα. Με τη σμίλη της αρετής, διαμορφώνεσαι σε έναν τελειοποιημένο άνθρωπο, όπως η πέτρα διαμορφώνεται στην κατάλληλη μορφή. Το κτήριο είναι η κοινότητά σου, η οποία θα θρυμματιστεί από τα μη κατάλληλα κομμάτια της, αν δεν αναλάβεις την εργασία να σμιλέψεις και απομακρύνεις τα άχρηστα υπολείμματα από τον εαυτό σου».

The Entered Apprentice contemplating The Rough Ashlar


    Ένας μουσικός επιθύμησε να μάθει κιθάρα ώστε να μπορέσει τελικά μα παίξει σε ένα συγκρότημα. Έτσι λοιπόν, εξασκήθηκε ατελείωτα. Ήταν ανοικτός και προσηλωμένος στα σύμβολα της τέχνης του και αυτά του είπαν : «Κάθε χορδή είναι μια πτυχή του εαυτού σου – κάθε μια πρέπει να συντονιστεί τέλεια, ούτε πάρα πολύ χαλαρή, ούτε πάρα πολύ τεντωμένη, μόνο τότε όλες τους θα εργαστούν ώστε να δημιουργήσουν αρμονία. Αυτός ακριβώς είναι ο τρόπος που κάποιος πρέπει να συντονίσει τις διάφορες πτυχές του, προσπαθώντας πάντα να έχει την τέλεια ισορροπία, ώστε η ζωή του να είναι χαρούμενη και αρμονική όπως μια συγχορδία που παίζεται στην κιθάρα του. Η πειθαρχία που δείχνεις όταν παίζεις επανειλημμένα κλίμακες και ασκήσεις δαχτύλων μπορεί να φαίνονται μονότονη και κουραστική, αλλά αυτό επιτρέπει αβίαστο παίξιμο, όταν έρχεται η ώρα να παίξεις. Έτσι ακριβώς και οι κλάδοι της μαγείας και του διαλογισμού μπορεί να φαίνονται μονότονοι και κουραστικοί πολλές φορές, όμως προετοιμάζουν την ψυχή για εκείνες τις στιγμές που μπορεί να κάνει το άλμα προς τα εμπρός με πλήρη ένταση, για να ολοκληρώσει το στόχο της σε ενθουσιώδη έκσταση.»

The Lute Player (16th century)



   Ένας αλχημιστής αφιέρωσε τη ζωή του στο έργο της μετατροπής του μολύβδου σε χρυσό. Αγόρασε πολλά όργανα και πέρασε ατελείωτες ώρες βλέποντας τη φλόγα στον αθάνορα να λιώνει αργά τα μέταλλα που ήταν μέσα. Επειδή ήταν ανοικτός και προσηλωμένος στα σύμβολα της γλώσσας του, τα άκουσε να λένε σε αυτόν: «Ο καθαρισμός αυτών των μετάλλων είναι σαν τον εξαγνισμό της ψυχής σου. Η χαμηλή θερμότητα αφαιρεί τη σκουριά για να αποκαλύψει τον χρυσό που υπάρχει από κάτω, όπως ακριβώς η αργή αλλά σταθερή πρακτική του διαλογισμού είναι η θερμότητα που απομακρύνει τη σκουριά του εαυτού σου, για να αποκαλύψει το καθαρό χρυσάφι της Ψυχής».





Σε αυτή την εποχή, πολλοί από εμάς δεν έχουμε μια μοναδική καριέρα ή τέχνη στην οποία να αφοσιωνόμαστε αποκλειστικά σε όλη μας τη ζωή. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την ευθύνη αλλά και το προνόμιο να μαθαίνουμε πολλές «γλώσσες». Μπορεί να είμαστε δάσκαλοι, μουσικοί, μάγοι, μάγειρες και ποδηλάτες ταυτόχρονα και κάθε ένα από αυτά έχει τη δική του συμβολική «γλώσσα» και μαθήματα…. Υπο την προϋπόθεση ότι κάποιος είναι ανοικτός και προσηλωμένος σε αυτά.


Τώρα η ερώτηση είναι η εξής: «Ποιες είναι οι τέχνες σας ή αυτά που αγαπάτε με πάθος;» Σε τι αφιερώνετε το χρόνο και την ενέργειά σας; Αν είστε ανοικτοί και προσηλωμένοι σε αυτές τις τέχνες, σε αυτά που αγαπάτε με πάθος, στις δεξιότητες, στα χόμπι σας ή οτιδήποτε άλλο, τότε θα πρέπει να ρωτήσετε: «Τι μαθήματα μου γράφουν για να επιτύχω την αληθινή μου Θέληση (True Will);  Δεδομένου ότι μόνο εσείς μπορείτε να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις για τον εαυτό σας, είναι πλέον δική σας ευθύνη να ακούσετε τις απαντήσεις και να μην σταματήσετε ποτέ να ακούτε.




Στη σελίδα του IAO131 θα βρείτε πολλά αξιόλογα άρθρα σχετικά με τη φιλοσοφία του Θελήματος. Αξίζει να την επισκεφτείτε.






 Ludovico Einaudi - Le Onde









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου